valori nutritionaleInformaţiile nutriţionale

Doza Zilnică Recomandată

DZR reprezină un set de valori, definite din punct de vedere ştiinţific şi statuate de legislaţia românească şi cea europeană (HG 106/2002 cu completările şi modificările ulterioare), care indică vitaminele şi mineralele care pot fi declarate de producătorii de alimente pe etichetele acestora.

Folosind aceste informaţii un consumator va putea vedea cum un produs contribuie la nevoile lui zilnice de minerale şi vitamine.

Conform legislaţiei din România, un produs alimentar va putea fi promovat ca fiind „sursă de...” minerale sau vitamine, dacă 100 g/ml sau o porţie din acel produs conţine minim 15% din DZR. Dacă conţinutul de minerale şi vitamine depăşeşte 30% din DZR, atunci produsul poate fi etichetat drept „bogat în...”

Cantitatea Zilnică Estimată

czeCZE reprezintă un set de valori exprimate din punct de vedere al energiei şi al nutrienţilor principali aduşi de alimente ca aport în dieta unei persoane.

Cerinţele nutriţionale variază de la un individ la altul în funcţie de vârstă, sex, activitate zilnică, greutate etc.

De exemplu, pentru copii, cerinţele energetice variază între 1500 şi 2000 calorii pe zi, pentru bărbaţi acestea variază între 2200 şi 2700 calorii pe zi, iar pentru femei acestea variază între 1800 şi 2200 calorii pe zi.

Unii nutriţioniştii recomândă să avem o dietă echilibrată, constituită din:

 

[ inapoi ]